Nemzetközi szállítmányozás

A nemzetközi szállítmányozás során árukat szállítunk egyik országból a másikba. Célunk, hogy az áruk biztonságosan, gyorsan, hatékonyan és költséghatékonyan jussanak el a feladótól a címzettig a jogi, vámügyi, kereskedelmi és logisztikai szempontok figyelembevételével.

A nemzetközi szállítmányozásnak több ága és típusa létezik, attól függően, hogy milyen közlekedési módokat és eszközöket használunk, milyen árukat szállítunk, milyen távolságra és milyen időtartamra. A leggyakoribb nemzetközi szállítmányozási ágak és típusok a következők.

Közúti szállítmányozás​

Általában rövidebb távolságokra, kisebb mennyiségű vagy súlyú árukra, vagy máshogyan nehezen szállítható árukra alkalmas. Előnye, hogy rugalmas, gyors és olcsó, hátránya, hogy korlátozott a kapacitása és környezetszennyező.

Tengeri szállítmányozás​

Általában nagyon hosszú távolságokra, óriási mennyiségű vagy súlyú árukra, vagy olyan árukra alkalmas, amelyeket nem befolyásol a hosszú szállítási idő. Előnye, hogy óriási kapacitású, olcsó, globális, hátránya, hogy lassú, bonyolult és függ a tengeri körülményektől.

Vasúti szállítmányozás​

Általában hosszabb távolságokra, nagyobb mennyiségű vagy súlyú árukra, vagy olyan árukra alkalmas, amelyeket nem érint a hőmérséklet vagy a nedvesség. Előnye, hogy nagy kapacitású, biztonságos, környezetbarát és költséghatékony, hátránya, hogy lassú, rugalmatlan és függ a vasúti infrastruktúrától.

Légi szállítmányozás​

Általában kis mennyiségű vagy súlyú árukra, vagy olyan árukra alkalmas, amelyeket sürgősen, frissen vagy érzékenyen kell szállítani. Előnye, hogy gyors, hatékony, megbízható, hátránya, hogy nagyon drága, korlátozott a kapacitása, környezetszennyező és függ a légi forgalomtól.