Belföldi szállítmányozás

A belföldi szállítmányozás célja, hogy az árut a lehető legkisebb költséggel, legbiztonságosabban, a megfelelő időben optimálisan juttassuk el a rendeltetési helyre. A belföldi szállítmányozás a logisztika egyik ágának tekinthető.

A belföldi szállítmányozásnak több formája és módja létezik, attól függően, hogy milyen típusú és mennyiségű árut kell szállítani, milyen gyorsan és milyen költséggel. A belföldi szállítmányozás leggyakoribb formái a következők:

Gyűjtő szállítmányozás

A gyűjtő szállítmányozás során több, kisebb küldeményt gyűjtünk össze egy nagyobb egységbe, amelyet egy közös járművel szállítunk. Előnye, hogy költséghatékony és környezetbarát, hátránya, hogy hosszabb időt vehet igénybe.

Komplett (FTL) és részszállítmányozás (LTL)

A komplett (full truck load) szállítmányozás során egy teljes járművet tölt meg egyetlen küldemény. Előnye, hogy gyors és biztonságos, hátránya, hogy drága és kevésbé rugalmas. A részszállítmányozás (less than truck load) során több különböző küldemény tölt meg egy járművet, a küldeményt több állomáson keresztül szállítjuk. Olcsó és rugalmas, hátránya, hogy lassú és kevésbé biztonságos.

Aznapi és expressz szállítás

Az aznapi és expressz szállítás során a küldeményt a lehető legrövidebb időn belül juttatjuk el a címzetthez, akár néhány órán belül is. Előnye, hogy gyors és hatékony, hátránya viszont, hogy nagyon drága.

Veszélyes áru szállítása (ADR)

A veszélyes áru szállítása során olyan árut szállítunk, amely veszélyt jelenthet az emberi egészségre, a környezetre vagy a vagyonra, például gyúlékony, robbanó vagy fertőző anyag. A veszélyes áru szállítása speciális szabályokat, előírásokat, engedélyeket, okmányokat és felszereléseket igényel. Előnye, hogy lehetővé teszi a veszélyes anyagok mozgatását, hátránya viszont, hogy nagyon bonyolult és költséges.

Speciális szállítmányozás

A speciális szállítmányozás során olyan árukat szállítunk, amelyek különleges méretűek, súlyúak, alakúak, értékűek vagy kezelésűek, például műalkotások, hangszerek, gépek.