Just-in-time

Just-in-time (röviden JIT) egy japán eredetű gyártásszervezési és készletgazdálkodási stratégia, mely a gyár folyamatban lévő készletének és az azzal kapcsolatos költség jelentős csökkentésével javítja a vállalat hatékonyságát. A gyártási ütemtervet pontosan összehangolja a szállítóknak leadott nyersanyag- vagy alkatrészrendeléssel. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy „éppen időben; csak, ha kell; se előbb, se később, de akkor azonnal; minden ott és akkor, amikor kell”.

A szállítmányt nem raktározzák sokáig, a termékek rövid időn belül gyártósorra kerülnek. Legfőbb előnye a készletezési költségek minimalizálása. A JIT a kereslet lehető legpontosabb előrejelzését igényli a gyártó részéről.

Ma már a versenyképesség megőrzésének elengedhetetlen feltétele a vállalat logisztikai rendszerének fejlesztése. Ezzel egyébként számos hazai kis- és középvállalkozásnál találkozhatunk, amikor egy nagy megrendelővel kerülnek kapcsolatba. Ezekben az esetekben rövid időn belül megoldást kell találni a logisztikai folyamatoknak a megnövekedett termelői kapacitásokhoz történő illesztésére. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a beszállítónak igazodnia kell a megrendelő időszakosan nagymértékben (vagy drasztikusan) ingadozó igényeihez.

Vállalatunk alakulása óta szállítja az autóipar, elektronikai megbízóink „sormegállítós termékeit”. Komoly referenciákkal rendelkezünk és szállítási megbízhatóságunk 99.6%. Mára elmondhatjuk, hogy beszerzési- és ellátási lánc szakértővé nőttük ki magunkat. Kompromisszumot nem ismerünk.