Zöld Forradalom az Irodában: Hogyan alakítottuk át munkahelyünket a bolygó védelmében?

A tenderes hónap után egy hozzánk igen közel álló témával készülünk. Októberben a fenntarthatóság fontosságával foglalkozunk. Legelső cikkünk magáról a megújult és környezetbarátabb irodánkról szól és ezt szeretnénk bemutatni nektek!

Küldetésünk egy élhetőbb világot építeni, miközben megőrizzük környezetünket, aminek egyik legnagyobb előrelépése az irodánk fenntarthatóbbá tétele volt.” – INCON 

Az elmúlt időben gőzerővel dolgozott az INCON-LOGISTIC csapata és tulajdonosa, Kriszta, hogy átvarázsoljuk az irodát. A sok belefektetett energia és tervezés meghozta a kívánt eredményt, hiszen egy sokkal modernebb, kényelmesebb és fenntarthatóbb irodával lettünk gazdagabbak és ami fontosabb, egy zöld irodával. 

Mi az a zöld iroda?

Egy zöld iroda olyan munkahely, amely környezettudatos megoldásokat alkalmaz az energiafelhasználás, a fenntarthatóság és az erőforrások hatékony felhasználása érdekében. Nagyon jó példa erre, hogy ha a  cégtulajdonosok a bútorokat közeli gyártóktól szerzik be vagy éppen csináltatják. Az iroda újraalkotását pedig olyan dizájnerekre bízzák, akik figyelembe vesznek környezetvédelmi szempontokat.

Mi volt az iroda alapkoncepciója?

Az alapkoncepció egy zöld iroda megalkotása. Megújuló irodánk kialakításáért Gyutai Szilvia volt a felelős. Szilvi a Home&Deco tulajdonosa. 

“A koncepció egy barátságos, mindenkinek kényelmesen használható munkakörnyezetet kialakítása volt, szem előtt tartva, hogy az esetleges új belépőknek is legyen hely. A zöld iroda elvét követve, a munkatermekben és tárgyalóban elhelyezett bútorok fenntartható forrásból származnak, és egyedi gyártással készültek magyar asztalos üzemben. Sok bútor újrahasznosított faanyagból került legyártásra.”– mondja Szilvi.

A bútorokat az Europa Design szerezte be számunkra, akik egyben állandó partnerünk is, így stratégiai partnerkapcsolatról van szó. A berendezések nem csak stílusosak és funkcionálisak, de emellett környezetbarátok is. A beszerzések karbonlábnyomára is ügyelve fontos volt, hogy lehetőleg hazai termékek vagy minél kisebb távolságról importált bútorok érkezzenek.  

AKABA: Polipropilén üléspalást 100%-ban újrahasznosítható
TRUE DESIGN: szövet: 24%-ban újrahasznosított poliészter
HERMAN MILLER: Az összetevőit az alábbi ábrán megnézheted. 

HERMAN MILLER összetevőit mutató ábra
Zöld irodánk világítása

Új irodánkban a világítástechnika is megújult, hiszen a normál égők helyét átvették az energiahatékony világítási rendszerek, a plafonba pedig hideg fényű ledek kerültek beépítésre. Az asztalok felett elhelyezett aranyos, gömb alakú energiatakarékos LED izzók nemcsak az iroda esztétikáját emelik, hanem barátságos és kellemes hangulatot is teremtenek a munkavégzéshez. Az izzók energiatakarékosak. Szilvi az izzók típusával a meglévő LED panelek színhőmérsékletéhez igyekezett igazodni. A folyosóra mozgásérzékelő lámpa került, hogy ezzel is csökkentsük a felesleges áramfelhasználást. 

Az INCON hőszabályozásának kulcsfontosságú elemei a korszerű külső hőszigetelés és a hőszivattyús rendszer. A hőszivattyús technológia már egy ideje a szolgálatunkban áll, hiszen nemcsak rendkívül alacsony energiafogyasztással működik, hanem környezetbarát megoldást is kínál. E rendszerek alkalmazásával nemcsak a komfortérzetünket növeljük, hanem hozzájárulunk a fenntartható jövőhöz is.  

A papírfogyasztás csökkentése mindig is takarékos üzemvitelünk egyik fontos eleme volt, ezért a továbbiakban is igyekszünk digitális kommunikációs és dokumentumtárolási megoldásokat próbálunk széles körben alkalmazni. Nálunk alapszabály a kétoldalas nyomtatás, a rontott oldalakat pedig újrahasznosítjuk jegyzetpapírként, így csökkentve a jegyzettömbök vásárlásának szükségességét. (Természetesen a rontott nyomtatások az iroda falain belül maradnak, mindenféle információ kiszivárgás elkerülése érdekében.) Emellett beszereztünk két nagy teljesítményű, energiatakarékos iratmegsemmisítőt és két új, szintén energiatakarékos nyomtatót, amelyekkel tovább növelhetjük hatékonyságunkat. Számláinkat és hozzá tartozó teljes dokumentációt elektronikusan állítjuk elő és küldjük el, ezzel is minimalizáljuk a papírhasználatot, már 2018 óta. 

Az INCON-LOGISTIC Kft. már hosszú évek óta hálózatra csatlakoztatott víztisztító berendezéssel van ellátva, amely lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük az eldobható palackok használatát. A dolgozók saját üvegeikkel élvezhetik a tiszta, jó minőségű vizet, amelyet a modern UV-lámpás rendszer garantál. E megoldások nemcsak környezetbarátok, hanem költséghatékonyak is, hiszen hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményeznek.

A zöld növények az Oázis kertészetből, a floráriumok az Urban Plants üzletből, a moha logót pedig Szilvi készítette el személyesen a helyszínen. Zamiopálma növényekkel lett dúsabb környezetünk, ugyanis ez a fajta nagyon strapabíró és a sok munka mellett is tudja megfelelően  gondozni az INCON csapata. A növények gondozásával járó pár perces kikapcsolódás után, újult erővel folyhat tovább a munka. Ezek a növények nemcsak kellemes látványt nyújtanak, hanem pihentetik is a szemet a monitor előtt töltött hosszú órák során. Segítenek a fókuszálásban is, amikor a gondolataink mélyébe merülve keresünk megoldást egy adott feladatra.  

Az INCON számára kiemelten fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzen a fenntarthatóság terén és folyamatosan kövesse az aktuális trendeket. Ennek érdekében aktívan figyelemmel kísérjük a közösségi médiában megjelenő szakmai oldalakat, amelyek inspiráló tartalmakkal hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. Ilyen például a GS1 Hungary ,10 millió Fa, KÖVET, DeSmog és a Zöld Követ Egyesület is. 

A célunk az, hogy ne csupán kövessük ezeket a trendeket, hanem saját tevékenységeinkkel is példát mutassunk. Szoros kapcsolatok kialakításával és a legújabb trendek ismeretével igyekszünk elérni hasonló célkitűzéseket, amelyek segítik vállalatunk fenntarthatóbbá tételét.

Lejjebb pedig megnézhetitek milyen volt és mivé varázsoltuk át az irodát! 
Tárgyaló iroda előtte és utána
Fő iroda előtte és utána
Fenti iroda előtte és utána

A galériában pedig részleteket láthattok az újdonságokról!

Gondolkodtál már azon, hogyan csökkentheted munkahelyed ökológiai lábnyomát? Oszd meg velünk ötleteidet, és légy része a zöld irodák közösségének.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük