Lítium-ion akkumulátor szállítás a nemzetközi szállítmányozásban

Ha kérdésed merült fel a lítium-ion akkumulátor szállításával kapcsolatban, jó helyen jársz. Ebben a blogbejegyzésben részletesen megvizsgáljuk a globális szállítmányozás szerepét a nemzetközi gazdaságban és kiemelten foglalkozunk a különféle akkumulátorok szállításának szigorú szabályaival. Megtudhatod, miért jó választás az INCON-LOGISTIC Kft. erre a feladatra is, emellett olvashatsz egy rövid beszámolót az egyik különleges fuvarunkról Kínából.

Egyre nő az internacionális rendelések száma, a nemzetközi szállítmányozás kulcsfontosságú szerepet játszik a modern globális kereskedelemben. Gondoljunk csak az AliExpress, az eBay vagy a nagy sikerű Shein példájára. Bárki tud rendelni csupán pár kattintással hétköznapi árucikkeket szerte az egész világból, de előfordul az is, hogy olyan speciális alkatrészre van szükségünk, amit kizárólag másik országból, esetenként másik kontinensről tudunk beszerezni. Ezért is fontos 2024-ben a gyors, hatékony és biztonságos szállítás. 

Elterjedtsége ellenére a nemzetközi szállítmányozás nem egyszerű dolog. A komplexitás főként a különböző jogi, vám- és szabályozási követelményekből, a logisztikai kihívásokból és a kulturális eltérésekből adódik. A megfelelő tervezés és stratégiai partnerségek kialakítása elengedhetetlen a sikeres nemzetközi szállításhoz, hogy minden rakomány időben és költséghatékonyan érkezzen meg.

A légi szállítás az egyik legjobb és leggyorsabb választás, ha a rakományt, főleg ha az nem mindennapi, több ezer kilométerről szeretnénk elhozni. Ilyen speciális termékek például a gyógyszerek, az élelmiszerek, érzékeny műszerek és az akkumulátorok.

1. Gyorsaság: A légi szállítás a leggyorsabb módszer, így a termékek gyorsan eljuthatnak a célállomásra, minimalizálva a romlandóság kockázatát.

2. Megbízhatóság: A légi szállítás általában pontosabb időpontban érkezik, ami különösen fontos a határidős vagy érzékeny áruk esetében.

3. Kisebb kockázat: A rövidebb szállítási idő csökkenti a raktározás idejét, így csökkentve a romlás és a sérülés veszélyét.

4. Globális elérhetőség: A légitársaságok széleskörű hálózata lehetővé teszi a távoli vagy nehezen elérhető helyek gyors kiszolgálását.

5. Biztonság: A légi szállítás szigorúbb biztonsági intézkedéseket követel meg, amelyek védik a speciális árukat a sérülésektől és a szabotázstól.

A lítium akkumulátorok tűz- és robbanásveszélyesek, főként sérülés vagy rövidzár esetén, így szállításuk jelentős veszélyeket rejt. Különleges kezelési igényeik közé tartozik a hőmérséklet- és páratartalom-figyelés, a megfelelő csomagolás és az állandó áramellátás biztosítása. A különféle akkumulátorok, például az ólom-sav és nikkel-kadmium akkumulátorok is eltérő veszélyeket hordoznak; míg az ólom-sav agresszív maró anyagot tartalmaz, addig a nikkel-kadmium nehézfémeket, amelyek környezeti szennyezést okozhatnak.

A lítium-ion akkumulátorokhoz hasonlóan ezen akkumulátorok szállítására is szigorú nemzetközi előírások vonatkoznak, mint az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség), amelyek a következő főbb követelményeket tartalmazzák:

  • Biztonsági címkézés: Minden akkumulátoron megfelelő figyelmeztető és informáló címkéket kell elhelyezni, amely jelzi a tűz- és robbanásveszélyt.
  • Szállítási dokumentáció: A szállítmányokhoz szükséges kísérőpapírok, mint a biztonsági adatlapok és szállítási engedélyek, pontosan és részletesen kell, hogy tartalmazzák az akkumulátor típusát és jellemzőit.
  • Speciális csomagolás: Az akkumulátorokat úgy kell csomagolni, hogy ellenálljanak a fizikai behatásoknak, védelmet nyújtva a rövidzár és sérülések ellen.
  • Képzés és tudatosság: A szállítmányozó személyzetnek megfelelő képzésben kell részesülnie az akkumulátorok kezelésére és szállítására vonatkozó szabályokról és eljárásokról.
  • Nyomonkövethetőség: A szállítmányok folyamatos nyomon követésének biztosítása, hogy az esetleges problémák gyorsan kezelhetők legyenek.

Ezek az intézkedések segítenek minimalizálni a balesetek és a környezeti károk kockázatát, ezzel biztosítva a lítium-ion akkumulátorok biztonságos szállítását.

  • Ügyfeleinknek teljes körű segítséget nyújtunk a szállítások során, a tervezéstől a szállítás végéig.
  • Nincs elhamarkodott döntés vagy cselekedet: részletesen megvizsgálunk minden adatot, megnézzük, hogy az áru minden jogszabálynak, előírásnak megfelel és szállítható-e.
  • Tudunk segíteni az ügyfeleinknek az adatlapok megfelelő kitöltésében. A légi szállításnál nagyon szigorúak a feltételek, hiányos dokumentációval megtagadják a légi társaságok az átvételt és a berakodást. Erre az esetekre is megoldást biztosítunk.
  • Alapos ellenőrzés: dokumentáció, csomagolás, felcímkézés
  • Biztosítjuk, hogy a sofőrök is megfelelő képzettséggel rendelkezzenek, amikor az áru átkerül közúti szállításra.
  • Folyamatunk jól bevált: Ajánlatkérés → Felhívjuk a figyelmet, ha veszélyes árut tartalmaz (akkumulátor) → Szállítandó áru megfelelő címkézése, csomagolása → Szakértői véleményezés → Ha minden rendben van, indulhat a rendelés és azt követően a szállítás
  • Lítium-ion szállító boxok biztosítása (szükség esetén beszerezzük)

Nemrég egy izgalmas megbízást kaptunk: Kínából kellett akkus porszívókat szállítanunk. Rengeteg részletre kellett figyelnünk, a fuvarszervezés sok kihívást jelentett. A megkeresést követően azonnal nekiálltunk a feladat megoldásának. Első lépésként alaposan megvizsgáltuk, hogy a termék forgalomba hozható – e Európai Unióba. Az EU megköveteli, hogy minden olyan terméken, amely a használat során az egészségre káros hatásokkal is bírhat, fel legyen tüntetve a CE-jelölés.

Miért fontos ez az alapos ellenőrzés? Egy Kínában megrendezett kiállításon ügyfelünk 3-4 cég termékeit választotta ki beszerzésre. Ám a végén kiderült, hogy csak az egyik alkalmas a behozatalra az EU-ba. Miután megbizonyosodtunk, hogy a csomagolás megfelelő, a szállítás biztonságos, és a CE tanúsítvány is megfelel az előírásoknak, értesítettük ügyfelünket, hogy bátran megrendelheti a terméket.

Ezek a porszívók igazi világjárók lettek! A shanghai reptérről utaztak hozzánk Budapestre, közvetlen utasszállító repülőn. A légi szállítás során semmiféle probléma nem merült fel, ami a felkészültségünknek volt köszönhető. Itthon, a vámeljárás során is jelen voltunk és  végig segítettük  a folyamatot, biztosítva, hogy a porszívók épségben érkezzenek el az ügyfelünk célállomására.

“Első közös munkánk az INCON-LOGISTIC Kft-vel ajánlás útján történt, ami véleményem szerint egy alapvető ismérve egy profin és tisztességesen működő cégnek. Már ezen az első közös projekten is minden könnyedén ment, egyértelmű volt számunkra, hogy a továbbiakban is velük dolgozunk együtt. Mégis, ami rengeteg hozzáadott érték volt számunkra, az alapvető szállítás levezénylésén felül, az a sok segítség, amit egy teljesen avatatlannak tud nyújtani egy igazi szakértő. Gyulai Krisztina időt nem sajnálva lépésről lépésre avatott be egy nemzetközi szállítás folyamatába, szabályaiba és elkerülhető buktatóiba, vagy amikor éppen arra volt szükség, akkor a vámoltatás folyamatait vette velem végig. Aki a szállítmányozás területén keres szakértőket, annak csak ajánlani tudom Gyulai Krisztinát és az INCON-LOGISTIC csapatát! “

Írta rólunk Róbert, Kereskedelmi vezető.

Az INCON-LOGISTIC Kft. számára minden egyes szállítmány megszervezése izgalmas kaland. Tapasztalataink szerint a nemzetközi fuvarozás tele van kihívásokkal, de éppen ez teszi olyan vonzóvá. Minden lépés új tanulságokkal szolgál számunkra, és örömmel biztosítunk ügyfeleinknek biztonságos és zökkenőmentes megoldásokat. Az együttműködés és a gondos tervezés révén minden akadály leküzdhető!

Amennyiben kérdéseidre nem kaptad meg a megfelelő választ a bejegyzés alapján, keress fel minket bátran!
Írj az info@incon-logistic.hu e-mail címre!

Ha szeretnél többet megtudni az INCON LOGISTIC Kft. nemzetközi szállítási lehetőségeiről, az alábbi linkre kattintva megteheted:

NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük