Csomagolás a jövőben: Lebomló megoldások felfedezése Rydzewski Viktorral a CELLUX PACK-tól

A fenntartható csomagolások forradalmasítják az áruk megjelenését és szállítását. A modern technológiák révén már nem csupán esztétikai szempontokat szolgálnak, hanem környezetbarát anyagok felhasználásával készülnek, amelyek a teljes életciklus során jelentősen csökkentik a környezeti hatásokat. Ezek a csomagolások nemcsak a hulladék minimalizálására összpontosítanak, hanem biztosítják, hogy a termékek biztonságosan és hatékonyan érkezzenek meg a felhasználókhoz, mindezt pedig a lehető legkisebb erőforrás-felhasználás mellett valósítják meg.

Hazánkban azonban a lebomló csomagolások elterjedése még várat magára. Ennek kapcsán megkerestük Partnerünket a CELLUX PACK Kft. ügyvezető tulajdonosát, Rydzewski Viktort és feltettünk pár kérdést a fenntartható és lebomló csomagolásokról. Többek között kíváncsiak voltunk arra, milyen innovációk vannak jelen a piacon.

  1. Jelenleg kínáltok-e lebomló vagy újrahasznosítható csomagolási megoldásokat? Melyek ezek? 
    “A kínálatunkban megtalálható biológiailag lebomló és újrahasznosítható csomagolóanyag is. Dobozzáráshoz partnereink számára papír és bioalapú, növényi keményítőből készült, komposztálható ragasztószalagokat ajánlunk. Újrahasznosítható anyagaink között megtalálható a hullámpapír vagy stretchfólia is, viszont a műanyagok újrahasznosítása alapanyagoktól függően korlátozott.”
  2. Milyen visszajelzéseket kaptok az ügyfelektől a környezetbarát csomagolásokkal kapcsolatban?
    “Nagyon sok érdeklődést kapunk az ilyen anyagok iránt, de sajnos a magas árak miatt  jellemzően a hagyományos csomagolóanyagokat választják partnereink.”
  3. Milyen tervek, fejlesztések vannak folyamatban a környezetbarát csomagolások terén?
    “Szállító partnereink folyamatosan tájékoztatnak minket az újabb és újabb fejlesztésekről. Ilyen példa a lebomló stretchfólia. A stretchfólia egy környezetbarát csomagoló, amely nem mikron méretű, műanyag darabkákra esik szét, hanem egy valóban lebomló, komposztálható anyag.”
  4. Milyen kihívásokat tapasztaltok a lebomló/újrahasznosítható csomagolások fejlesztése során? 
    “A lebomló anyagok fejlesztése jó irányban halad véleményem szerint. Egyre jobb minőségű alapanyagok előállítására képes az ipar, de a tartósság tekintetében, szerintem van hova fejlődni.”
  5. Hogyan látod a piaci igényt ezekre a termékekre Magyarországon?
    “Természetesen mindenki szeretne környezettudatosabb lenni, ám én úgy látom, nem nagy rá az igény. Ez annak köszönhető, hogy a hagyományos és a lebomló csomagolóanyagok között annyira nagy az árkülönbség, hogy a hazai vállalkozások nem tudják kifizetni.“
  6. Vannak szabványok vagy tanúsítványok, amiknek meg kell felelniük ezeknek a lebomló csomagolásoknak?
    “Jelenleg én nem tudok semmilyen szabályozásról, törvényről vagy rendeletről.”
  7. Hogyan befolyásolja a cég stratégiáját az EU műanyag-szabályozása?
    “Egyelőre nem sokat tudok az EU műanyag-szabályozásáról, de az biztos, hogy az európai gyártók jelentős hátrányban vannak az EU-n kívüli gyártókkal szemben. Ez talán azért van így, mert az EU-ban sokkal szigorúbb elvárások és szabályok vannak, amiknek a gyártóknak meg kell felelniük.”
  8. Milyen együttműködéseitek vannak kutatóintézetekkel vagy más cégekkel a fenntartható csomagolások területén?
    “Cégünk konstans keresi a lehetőségeket, hogy olyan beszállítókkal dolgozzunk, akik folyamatosan erőfeszítéseket tesznek az innovatív, környezetbarát és megfizethető csomagolóanyagok piacán.”
  9. Mennyivel drágább a lebomló/újrahasznosítható csomagolás előállítása a hagyományoshoz képest?
    “Az újrahasznosítható anyagok talán annyira nem drágák, de a lebomló anyagok sajnos 3-4 szeres áron kaphatók a hagyományoshoz képest.”
  10. Milyen innovációkat látsz ígéretesnek a jövőre nézve ezen a területen?
    “A stretchfólia és ragasztószalag felhasználás jelentős Magyarországon és szerintem ezen a területen várható változás. A  stretchfóliát kiváltani teljes egészében ugyan nem lehet, de a felhasználás mennyiségét jelentősen lehet csökkenteni. A vékonyabb és sokkal erősebb fóliák lassan teret nyernek hazánkban is, de ehhez kell még egy kis idő. Szerintem a jövőben ezeknek meg fog jelenni egy alternatív megoldása és mi a cégnél arra törekszünk, hogy ez a közeljövőben meg is valósulhasson, megfizethető áron. Henkel Magyarország Kft. a Henkel A.G. magyarországi leányvállalata, és ragasztástechnikában a világ élvonalába tartozik. Olyan fejlesztésekkel rukkolnak elő évről-évre, mint a csúszásgátló alkalmazása a stretchfóliázó gépeken. A dobozzáró ragasztószalagok kiváltására szolgáló, környezetbarát, lebomló ragasztók terén komoly érdemeik vannak. Az olyan ragasztók, amelyek OÉTI vagy FDA minősítéssel rendelkeznek (a ragasztóik igen jelentős része rendelkezik ezek valamelyikével), rendkívül ígéretesek a jövőre nézve, mert ezek a ragasztók nem csak környezetbarátok, de még az emberi szervezetre nézve sem károsak.”
  11. Hogyan lehet kezelni a lebomló és nem lebomló anyagok elkülönítését a gyártás során?
    “A stretch vagy zsugorfóliákat könnyedén lehet szeparálva gyűjteni, és az újrahasznosításuk megoldott. Az olyan műanyagok amelyek beépülnek egy csomagolásba, azt nehezen vagy sehogy nem lehet elkülönítve gyűjteni. Ilyen például a dobozzáró ragasztószalag, és pontosan erre a problémára adnak kiváló megoldást a Henkel ipari ragasztói.”
  12. Milyen lépéseket tesztek a saját ökológiai lábnyomotok csökkentése érdekében a gyártás során?
    “Cégünket folyamatosan fejlesztjük, és a gépberuházásainknak köszönhetően már nem készterméket szerzünk be és értékesítünk, hanem alapanyagokat és azt mi dolgozzuk fel. Így a nálunk keletkezett hulladék mennyisége jelentősen csökkent. Ezeken túl a papír és műanyag csomagolóanyagokat külön-külön gyűjtjük és újrahasznosító pontokon adjuk le.

    Mik a lehetséges megoldások az ökológiai lábnyom csökkentésére? Figyelembe kell venni azt, hogy a legfontosabb, hogy az elkészült és becsomagolt termékeksérülésmentesen elérjenek a megrendelőkhöz, felhasználási helyükre. Azért vannak olyan alternatív megoldások, amelyek abban segíthetnek, hogy a csomagolóanyag mennyiségétcsökkentsük. Ez történhet odafigyeléssel, de vannak olyan lehetőségek, hogy a jelenleg használt csomagolást egy korszerűbb, vékonyabb, kiadósabb anyaggal helyettesíthetjük. A csomagolóanyagok beszerzésénél figyelembe kell venni a felhasznált anyagok hosszát, szélességét és vastagságát. Néhány példát mondok az alábbiakban. Magyarországon kapható kézi felhasználású dobozzáró szalagok hossza nagyon nagy szórást mutat,40 és 66 méter között kapható jellemzően. Ez akár lehetne 100 vagy 132 méter is. Ez azért lenne jobb, mert a szalagok gyártásánál használt csomagolóanyagok mennyiségét lehet csökkenteni. Így a felhasználónál keletkezett hulladék mennyisége a csomagolóanyagok után jelentősen csökkenhet. A rakatok rögzítése a raklapon szintén egy olyan terület, ahol jelentősen lehet csökkenteni a felhasznált stretchfólia mennyiségét. A jó minőségű, vékony, nagy nyújthatósággalrendelkező fóliákból kevesebbet kell felhasználni, mint a hagyományos vastagabb fóliákból. Az előnyújtott fóliák és a cséve nélküli fóliák szintén jó megoldást jelenthetnek a csomagolóanyag mennyiségének a csökkentésére.

    Természetesen minden cég maga alakítja ki a termékei csomagolását, és talán nem is tudnak az alternatív megoldásokról. Azoknak a partnereinknek, akik erre igényt tartanak, megpróbálunk segíteni a megfelelő ragasztóanyag vagy csomagolóanyag kiválasztásában. Van lehetőség cégre, alkalmazási területre szabott, egyedi termékek gyártására is, de ezek a fejlesztések hosszabb időt vesznek igénybe. Ezekkel a megoldásokkal nem szüntetjük meg a csomagolásból eredő hulladék, környezetünkre tekintve szennyező anyagok alkalmazását, de csökkenthetjük annak mennyiségét.”

  13. Lehet kormányzati vagy EU-s támogatás igénybe venni a környezetbarát fejlesztésekhez?
    “A műanyagok újrahasznosításához, környezetbarát csomagolóanyagok gyártásához vannak támogatások, de ezen ismereteim elég hiányosak.”
  14. Hogyan látod a lebomló/újrahasznosítható csomagolások jövőjét az iparágban?
    “Ez egy lassú folyamat és akkor fog felgyorsulni, amikor a cégek meglátják ezekben az anyagokban a lehetőséget. Ez természetesen a mi felelősségünk is, mert megfelelő tájékoztatás nélkül a felhasználók nem tudnak felelős döntést hozni. Nagyon reménykedek ezeknek az elterjedésében.”
  15. Szoktátok tájékoztatni a vásárlóitokat a környezetbarát csomagolásokkal kapcsolatban? Mit szoktatok tenni ilyenkor?
    “Nálunk a tájékoztatás folyamatos a partnereink felé az új, hatékony és környezetbarát termékekről. Ingyenesen biztosítunk számukra mérnököket, mintaanyagokat és a saját telephelyünkön bemutatjuk a fejlesztéseket. Ezek a bemutatók rendszerint sikeresek szoktak lenni.”

Íme egy kis érdekesség, amit megosztott velünk Viktor:

“A polietilén jellemzően egyszer lehet újrahasznosítani, a poliésztert akár többször is. A polietilénhez tesznek olyan anyagokat, amelyek segítenek mikro méretű darabokra szétesni a zacskónak, de ettől még sajnos a természetben ott marad 200-400 évig is.  A PLA lehet 100%-ban lebomló és komposztálható, amennyiben a körülmények is megfelelőek. A PLA politejsav, ami ugyan növényi keményítőből állítanak elő, de polimerizálni kell azt is, tehát veszít természetességéből. Magasan ez a legjobb alternatíva szerintem, de nagyon magas az előállítási költsége. Ám hatalmas áttörést jelentene, amennyiben valóban és minden körülmény között komposztálható anyagot találnának ki a vegyészek. A PLA előállításához kukoricára, burgonyára vagy cukornádra van szükség. Ezeket pedig valahogy meg kell előbb termelni ahhoz, hogy PLA lehessen belőle. A jelenleg használt műanyagok közül a polisztirol a legrosszabb, ebből készítik a energiabarátnak mondott házak szigetelését. Ebből készülnek a csomagoláshoz használt térkitöltők vagy a műszaki cikkek csomagolásához használt elmozdulást gátlók.  Ennek lebomlási ideje 1000-100.000 év. Valóban olyan jók az energiatakarékos házak?”

Rydzewski Viktor

A jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a környezetvédelmi szempontok között. Innovációinkkal és felelős döntéseinkkel azon dolgozunk, hogy a logisztikai ipar ne csak a vállalatok, hanem a társadalom és a környezet számára is hasznos legyen. Mi, az INCON-LOGISTIC Kft., felkészültek vagyunk a kihívásokra, és elkötelezettek vagyunk abban, hogy folyamatosan új, környezetbarát megoldások után kutassunk. Együtt vállalva a felelősséget saját jövőnkért, hozzájárulhatunk egy zöldebb és fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

Köszönjük szépen Rydzewski Viktornak, hogy megosztotta velünk ezeket az érdekes információkat!
CELLUX PACK Kft. oldalát ide kattintva megtaláljátok!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük