Mi lesz a tender jövője?

A lehetőségek mellett a tenderezés kockázatokat is rejt, a siker érdekében alapos felkészülésre van szükség. Ez magában foglalja a korábbi fuvarok tapasztalatait, az alapos kutatásokat és a szaktudást A piaci események naprakész ismerete elengedhetetlen, hiszen a világ folyamatosan változik, és minden lehetséges forgatókönyvvel számolnunk kell. Ugyanakkor minél nagyobb a zűrzavar a világban, annál nehezebb jó prognózist készíteni. Az INCON-nál felkészülten várjuk a fejleményeket!

Hogy változik az árazás a tenderes szállítmányozásnál? 

A szakszerű árazás lényegében a jövő költségszintjeinek legpontosabb meghatározásáról szól. A kockázatok ugyanakkor áralakító hatásúak, a bizonytalansági tényezőket be kell építenünk az ajánlatokba. Statisztikai adatok, trendek, makrogazdasági folyamatok ismerete kell ahhoz, hogy például az üzemanyagárakat, a bérek alakulását vagy az adóváltozásokat a jövőre vonatkozóan tervezni lehessen. Csak pontos adatok és szerteágazó ismeretek birtokában lehetünk képesek versenyképes és reális ajánlatokat benyújtani.

 A nemzetközi fuvarozás során a tenderes árakat sok esetben forintban kell megadni, ezért a megfelelő euró árfolyammal való kalkuláció szintén kulcsfontosságú, hiszen a jövőbeni szállítások költségei korrelálnak ezzel.

Az üzemanyag árakra a geopolitikai konfliktusok is jelentős hatással vannak, ami szintén jelentős kockázati tényező. A Közel-Kelet feszültségei, például az iráni helyzet és a palesztin-izraeli konfliktus, már most is hatással vannak az olajtermelésre, ezért késedelmes és drágább szállításokra lehet számítani, ha az árak hirtelen megemelkednek. A nemzetközi helyzet instabilitása emelkedő beszállítási költségeket generál(hat).

Tenderes fuvarok esetében az árakat szerződéskötés után sok esetben nem lehet módosítani. Ezért fontos, hogy klauzulákat érvényesítsünk a kockázatok csökkentésére. Ezeket a kereteket érdemes külön kalkulálni, hogy a tenderek továbbra is versenyképesek maradhassanak, miközben figyelembe veszik a piaci viszonyokat.

Miért fontos a klauzulák bevezetése? 

A klauzulák, mint például az üzemanyag- vagy árfolyamklauzula, nem mindig népszerűek a tendert kiírók körében, és csak nagyon indokolt esetben hagyják jóvá a felárakat. Ha jól belegondolunk, a klauzulákkal kiegészített ajánlatok, változások esetén képesek a tenderes díjakat életben tartani, így nem kell évközben új tendert kiírni, ha a korábban kiadott díjak fenntarthatatlanná válnak. S mivel a tenderkiírás jelentős erőforrást igényel a kiíró részéről is, ezért érvekkel alátámasztott, transzparens klauzulák használata egyértelműen mind a kiíró, mind a pályázó számára konszenzusos megoldást és win-win szituációt képes eredményezni.

Például az orosz-ukrán háború jelentős hatással van a globális üzemanyagpiacra. Kezdetben a konfliktus az üzemanyag árának drámai emelkedéséhez vezetett, amelyet kénytelenek voltunk üzemanyagfelárral kezelni.

Mit tartsunk szem előtt a tendernél?

A fenti bizonytalanságok és kockázatok miatt a tender kiadása, elbírálása és az árajánlatok elkészítése rendkívüli szakértelmet igényel. Az árak egy évre történő prognosztizálása létfontosságú, és az így kialakított tenderes ajánlatok lehetnek alacsonyabbak vagy akár magasabbak is a normál piaci áraknál. E különbségek a geopolitikai helyzet, háborúk, természeti katasztrófák és világjárványok függvényében alakulnak ki.

A tenderes fuvarok éves szinten általában kedvezőbb megoldásoknak számítanak a jól tervezhető költségek és a hosszú távú együttműködések miatt, azonban a következő 3 tényezőt mindenképpen fókuszban kell tartani.

  1. Változások a külső körülményekben: A külső körülmények (például gazdasági helyzet, jogszabályi változások, politikai helyzet) hirtelen megváltozása befolyásolhatja a költségeket, az elvárásokat és a szolgáltatások színvonalát.
  2. Kockázatok kezelése: A tenderes szerződések magukban foglalhatják a különböző kockázatokat, például a késedelmeket, anyaghiányt vagy nem várt eseményeket, amelyek a teljesítményre lehetnek hatással.
  3. Változások a projekt követelményeiben: A tender során hozott döntések és követelmények folyamatosan alakulhatnak, és a már megkötött szerződésekhez való alkalmazkodás számos kihívást jelenthet.

A jövőbeli kilátások a tenderes fuvarok esetében vegyesek. Kérdés, hogy mennyire lesznek kiszámíthatók a piaci körülmények. A COVID-19 járvány óta tapasztalt volatilitás miatt a helyzet bizonytalan, és a múltbeli előrejelzések gyakran nem bizonyultak helytállónak. Mindezek fényében elengedhetetlen a folyamatos információgyűjtés és adaptálódás annak érdekében, hogy a tenderes fuvarok sikeresek és fenntarthatók maradjanak a jövőben is.

Bár sok tapasztalattal és adattal rendelkezünk, a tényleges jövőt senki sem tudja 100%-os biztonsággal megjósolni. Viszont fel tudunk készülni! Az INCON-LOGISTIC csapata izgatottan kutatja a jövő fejleményeit és szívesen segítünk, ha bármilyen kérdésed van! Írj ránk bátran az info@incon-logistic.hu e-mail címen!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük