MI A LÉGI SZÁLLÍTÁS?

Tudod-e, hogyan működik a légi szállítmányozás?

Mint tudjuk, a légi szállítmányozás kiemelkedő szerepet játszik az üzleti világban, hiszen gyors és megbízható megoldásokat kínál a nemzetközi áruszállításra. A légi szállítás lehetővé teszi, hogy az áruk a lehető leghamarabb célba érjenek, így segítve a vállalatok versenyképességét. Emellett csökkenti a szállítási időt és hozzájárul a globális kereskedelem fejlődéséhez, lehetővé téve a vállalkozások számára a hatékony működést és a piacra lépést.

Az INCON-LOGISTIC Kft. küldetése, hogy ügyfeleinknek innovatív szolgáltatásokkal megkönnyítsük a globális kereskedelmet, és minden felmerülő kérdésükre megfelelő választ adjunk.

A légi szállítmányozás alapjai 

Mi az a légi szállítmányozás? Egy olyan logisztikai folyamat, amely lehetővé teszi az áruk és az utasok légi úton történő szállítását. Ez különösen fontos a globális kereskedelemben, mivel gyors és megbízható megoldásokat kínál. Gondoljunk itt a rengeteg ipari alapanyagra, vagy akár valami kisebbre, az egyik saját Amazonos rendelésedre. 

A légi fuvarozást három fő csoportra tudjuk osztani: cargo, utas és expressz szállítmányozás. A cargo szállítás áruk fuvarozását célozza meg, ideértve a különféle termékeket, nyersanyagokat és ipari felszereléseket. Az utas szállítmányozás az emberek fuvarozására összpontosít, míg az expressz szállítmányozás sürgős küldemények gyors kézbesítésére jött létre.

Emellett a légi áruszállítással foglalkozó cégeket két kategóriába lehet sorolni: a cargo specialistákra és a general-market operátorokra.

Cargo specialisták kizárólag teherszállító repülőgépeket üzemeltetnek. Ezek a cégek erős versenytársak a speciális követelményekkel rendelkező piaci résekben, mint például a nagy méretű vagy hűtést igénylő áruk szállítása.

General-market operátorok ezzel szemben kombinált szolgáltatók, akik mind utasokat, mind árut szállítanak. Az utasszállító járatok küldeménykapacitása körülbelül fele a dedikált teherszállító repülőgépek terhelési tényezőjének.

Légi szállítmányozás menete:

A légi szállítmányozás folyamata a megrendelés leadásával kezdődik, ahol az ügyfél megadja a szállítandó áruk részleteit. Ezt követően a megfelelő csomagolás és a szükséges dokumentáció, például a fuvarlevél elkészítése következik. A csomagokat a kijelölt repülőtérre szállítják, ahol a vámkezelést végzik el. A légi fuvarozás során az áruk a választott légitársasággal kerülnek szállításra, majd a célállomásra érkezés után a vámkezelés ismét megvalósul. Az utolsó lépés a kézbesítés, ahol a küldemények eljutnak a címzettekhez. A légi szállítmányozás gyorsasága és megbízhatósága miatt elengedhetetlen a modern üzleti világban, és hozzájárul a globális kereskedelem fejlődéséhez.

Vajon jobb a légi, mint a tengeri szállítás?

A légi áruszállítás ipara tömege alapján jelentősen kisebb a tengeri szállításnál. 2021-ben a világ tengeri ipara körülbelül 11,1 milliárd tonna árut szállított, míg a légi áruszállítás 60,9 millió tonnát tett ki. A globális tengeri kereskedelem 86%-a alapanyagokból és egyéb tömegtermékekből áll, amelyek általában alacsony értékűek, nem időérzékenyek, és speciális hajók segítségével szállítják őket. Ezek az áruk nem hasonlíthatók közvetlenül a légi szállítással összefüggő magas értékű, száraz árukhoz. Bár a légi áruszállítás a globális kereskedelmi forgalomnak kevesebb mint 1%-át képviseli, a szállított áruk magas értéke miatt a globálisan szállított áruk körülbelül 35%-ának értékért felelős.

Több információért kattints ide.

Mik a légi szállítmányozás előnyei?

Légi úton történő szállítás számos előnnyel jár, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a modern üzleti működéshez. Erről részletesen a Lítium.ion akkumulátor szállítás a nemzetközi szállítmáyozásban c. blogunkban olvashatsz. 

Gyorsaság: A légi szállítás az egyik leggyorsabb módja az áruk küldésének, így lehetővé teszi az üzletek számára, hogy reagáljanak a piaci igényekre. A rövid szállítási idők segítenek csökkenteni a készletek mennyiségét, ezáltal csökkentve a tárolási költségeket és növelve a hatékonyságot.

Nemzetközi elérhetőség: A légi fuvarozás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy globális piacokra lépjenek be, függetlenül a földrajzi távolságoktól. Ez különösen fontos a nemzetközi kereskedelemben, ahol a termékek gyors eljuttatása kulcsfontosságú a versenyképesség szempontjából.

Biztonság: A légi szállítás kiemelkedően megbízható, mivel a légitársaságok szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaznak. Az áruk a lehető legjobb körülmények között kerülnek szállításra, így csökkentve a sérülés vagy a lopás kockázatát. A légiközlekedési ügynökségek által előírt magas szabványok garantálják, hogy a küldemények biztonságosan és időben érkezzenek meg a címzettekhez.

Kihívások a légi szállítmányozásban

Számos kihívás áll a vállalatok előtt, amelyek komoly hatással lehetnek az üzleti döntéseikre. Az egyik legnagyobb probléma a magas költségekkel kapcsolatos. A légi áruszállítás díjai általában lényegesen meghaladják a többi szállítási mód költségeit, ezért a cégeknek alaposan mérlegelniük kell, mikor és milyen mértékben használják ezt a megoldást. Emellett a légitársaságok gyakran extra díjakat is felszámítanak, például a túlméretes csomagok vagy a különleges kezelést igénylő áruk esetében, ami tovább növeli a kiadásokat.

A szabályozási környezet is kihívást jelent a légi szállítmányozásban. A légiforgalmi ipar szigorú szabályozásoknak van kitéve, amelyek a fuvarozás biztonságát és hatékonyságát hivatottak növelni. Emellett a különböző országok eltérő vámkezelési előírásai és adminisztratív folyamatok nehezíthetik a nemzetközi szállítást. 

Időjárási és technikai problémák szintén jelentős hatással vannak a légi szállítmányozásra. A kedvezőtlen időjárási viszonyok, mint például a köd, a hó vagy a viharok gyakran késedelmeket okoznak, ami az áruk időben történő kézbesítésének lehetőségét befolyásolja. Emellett a repülőgépek technikai hibái vagy karbantartási igényük is megakadályozhatja a tervezett járatok teljesítését. Mindezek a bonyolult részletek  arra kényszerítik a vállalatokat, hogy alaposan mérlegeljék a légi szállítmányozás alkalmazását, és stratégiáikat a hatékony működés érdekében alakítsák.

Ugyanakkor a légitársaságok világszerte egyre inkább csatlakoznak az IATA Környezeti Értékelési Programhoz (IEnvA), amely a környezeti menedzsment gyakorlatok megerősítésére összpontosít. Az IEnvA célja, hogy független értékelést nyújtson a légiközlekedési szereplők, mint például légitársaságok, repülőterek, árukezelő létesítmények és fuvarozók környezeti teljesítményének javítására. A program figyelembe veszi a különböző kibocsátásokat, hulladékkezelést, víz- és energiamenedzsmentet, valamint a vadon élő állatok kereskedelmének visszaszorítását.

2022 októberében, az ICAO 41. közgyűlésén a tagállamok elfogadták a Long Term Aspirational Goal (LTAG) célját, amely 2050-re nettó nulla CO2-kibocsátást tűzött ki. Ez a fontos lépés hozzájárul az ipar fenntarthatósági törekvéseinek erősítéséhez, és rámutat az állami támogatás kulcsszerepére a célok elérésében. A sikerhez az ipar szereplőinek – légitársaságok, repülőterek, léginavigációs szolgáltatók, gyártók – összehangolt erőfeszítése, valamint a kormányzati támogatás elengedhetetlen.

A közelmúltban az IEnvA programot kiterjesztették a repülőterekre és a földi kiszolgáló szolgáltatásokra is, hogy ezek a szereplők is részesülhessenek a környezeti menedzsment legjobb gyakorlataiból. Az érdeklődés az IEnvA iránt az utóbbi három évben jelentősen megnőtt; eddig több mint 50 szervezet csatlakozott, és a többségük a kezdeti megvalósítási folyamatban van.

A program a nagyobb kihívások, mint például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy az egyszer használatos műanyagok minimalizálása mellett kisebb projektekkel is foglalkozik, például a madarak és repülőgépek közötti ütközések csökkentésével, valamint a kabin felszereléseinek súlyának csökkentésével. A fenntarthatóság hiánya egyre jelentősebb kihívások elé állítja a szervezeteket, ezért az IEnvA program fontos lépést jelent a légiközlekedési ipar jövőbeni fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Hogyan alakul a jövő a légi szállítmányozásban?

Belegondoltál már, hogy milyen jövő vár a logisztikára és a szállítmányozásra? Ennek a szakmának a jövője izgalmas lehetőségeket rejt magában, különös figyelmet fordítva a technológiai fejlődésre és a fenntarthatóságra. Az utóbbi időben mesterséges intelligencia (MI) és az automatizálás átalakíthatja a logisztikai folyamatokat, megkönnyítve a döntéshozatalt és a műveletek hatékonyságát. Az MI elemzi a nagy mennyiségű adatokat, hogy előrejelzéseket készítsen a szállítmány igényekről és optimalizálja a szállítási útvonalakat, így csökkentve a költségeket és időt.

Az automatizálás terjedése olyan tároló- és rakodórendszerek bevezetését is magában foglalja, amelyek minimalizálják az emberi hibákat és növelik a sebességet. Emellett a drónok szerepe szintén egyre fontosabbá válik, különösen a helyi vagy sürgős szállítmányozásban. A drónok képesek gyorsan eljuttatni csomagokat a városokon belül, csökkentve a közúti forgalmat és a szénlábnyomot.

Mindemellett a fenntarthatóság témája szintén kulcsszerepet játszik a légi szállítmányozás jövőjében. Az iparág folyamatosan törekszik a zöld megoldások bevezetésére, például bioüzemanyagok használatára, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A légitársaságok egyre inkább figyelembe veszik a környezettudatosságot, és a fenntartható repülőgépek fejlesztése is előtérbe kerül. Az új, környezetbarát technológiák integrálásával az iparág képes lehet jelentős lépéseket tenni a globális felmelegedés ellen.

A jövő légi szállítmányozásában várhatóan egy globális, integrált rendszert alakítanak ki, ahol a különböző technológiák együttműködnek, hogy biztosítsák a gyors, megbízható és fenntartható szolgáltatásokat. A digitalizáció és a „smart logistics” trendjei lehetővé teszik a valós idejű adatkezelést, a nyomon követhetőséget, valamint a prediktív elemzések révén a készletek optimalizálását.

Ez a jövőkép nemcsak technológiai újításokat hordoz, hanem új üzleti modellek kialakulását is elősegíti, amelyek a fenntarthatóságot és a hatékonyságot helyezik előtérbe. A légi szállítmányozás tehát nem csupán a gyors szállításról szól, hanem a jövő munkahelyeiről, technológiáiról és a környezet iránti felelősségvállalásról is. Ahogy a világ egyre inkább digitalizálódik és a fenntarthatóságra helyezik a hangsúlyt, a légi szállítmányozás izgalmas kihívások és lehetőségek előtt áll, amelyek formálják a globális kereskedelem jövőjét.

Miben támogatja az INCON-LOGISTIC Kft. az ügyfeleit a légi szállítmányozásnál?

  • hatékony tanácsadás 
  • széleskörű ismeretek és információk átadása a döntési folyamatokhoz
  • CO2 riportolás és annak támogatása
  • veszélyes, hűtött, különleges kezelést igénylő áruknál hathatós együttműködés
  • versenyképes díjak és optimális megoldások  biztosítása, mivel több légi szolgáltatóval vagyunk szerződéses kapcsolatban
  • támogatás a légi dokumentáció elkészítésében szükség esetén

Keress fel minket és kérj árajánlatot! Írj az info@incon-logistic.hu e-mail címre!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük